Қоңыр аю туралы реферат мәлімет қазақша

Қоңыр аю — үлкен аң, соншалықты жақсы белгілі, бұл қажеттілігі жоқ, оны сипаттау. Қарамастан күшейтілген аң, әлі күнге дейін кездеседі аюлар массасы 750 кг, ұзындығы 2,5 м; енгізу таңдаңыз на дыбы, мұндай алыптары жетеді биіктігі 3 м. ең Жоғары көлемімен ерекшеленеді аюлар отырып, Қиыр Шығыс, Камчатка мен әсіресе Аляска және о-ва Кадьяк. Орта белдеуінде еуропалық бөлігінде КСРО-ның көбінесе түсіп қалуда аңдар салмағы 80-120 кг.
Таңқаларлық жоғары өзгергіштік бояу қоңыр аю, ғана емес, түрлі бөліктерінде таралған, бірақ шектеулі аудандарда. Сонымен қатар секторының тән қара-қоңыр кездеседі дерлік қара және ақшыл-палевые аңдар.
Салыстырмалы жақында өткен қоңыр аю населял дерлік бүкіл Еуропаны қоса алғанда, Англияға және Ирландия, Атлас таулары Солтүстік Африкада, солтүстік жарты Азия, Солтүстік Америка, әрі водился ғана емес, ормандарда, бірақ кей жерлерде шықпадым мен дала. Қазіргі уақытта Батыс Еуропада аю сақталған шағын ішінде ғана ормандарда Кантабрийских қалалық, молынан беріліп отыруы қажет, Алп, Апеннин. Многочисленнее аю ұсынылған Скандинавском п-ове, обычен Финляндия, тау ормандарында Югославия, Болгария, Румыния, кей жерлерде белгілі Польша, Чехословакия, Венгрия.
Азияда таралған қоңыр аю батысқа дейін Алдыңғы Азия, Солтүстік Ирак, Иран, ал шығыс — Солтүстік Қытай мен Корей п-ова. Солтүстік Америкадағы аю многочислен Аляска, бір жағынан Канада, алғаш Жартасты тауларда, онда оны деп атайды гризли ертерек деп ерекше түрі
Ареал қоңыр аю біздің елімізде шамамен бүкіл орман аймағын қоспағанда, оның оңтүстік аудандары.
Ең секторының тән тіршілік ортасы қоңыр аю болып табылады бітеу орман буреломом, перемежающиеся батпақтар, лужайками, су қоймалары. Орман астарындағы аю пана табады, ашық учаскелері қызмет етеді, оған кей жерлерде тамақтану. Үшін үлкен маңызы бар азық-аю бар жолдардың болуы сұлы.
Жазда аю орнатылады демалуға, ложась тікелей жерге арасында шөптер, бұталар, мху, тек орын жеткілікті уединенным және қауіпсіз. Өзге де іс қыста, яғни, күзде аңға тура қамқорлық сенімді пана бірнеше айға дейін көктем.
Алайда мұнда да жиі аюлар шектеледі
ашық лежкой в густом еловом молодняке, Және ағаштан немесе тіпті ашық алаңқайына, натаскав сонда көптеген мүк және шыршалы бұтақтар түрінде үлкен құс ұясы. Өте жиі берлоги орналасады шұңқырларда қорғауында дауыл құлатқан немесе түбір упавших ағаштар.
Кейбір аудандарда аңдар роют терең берлоги жерінде, таулы алады үңгірлер және расщелины жартас. Жоғарыдан берлогу енгізеді қармен, сондықтан тек шағын тесік үшін желдету деп аталатын адам. Аяз күндері оның шетінен жабылады қарға. Үшін берлоги
аю сайлайды, ең сенімді, бітеу бұрыштар, где-нибудь жерде орманның ортасында кең мохового батпақтар. Мұнда аң кейде келеді, бірнеше ондаған километр және алушыларға мақсаттары, жан-жақты запутывает іздері. Кейде менің аю мен кейде излюбленные орны қыстау, және олар мұнда тұтас округтер. Мәселен, бір күні Вологда облысы учаскесінде шамамен 20 га табылған 12 берлог.
Байланысты, климаттық және өзге де жағдайлар аюлар тұр берлогах қазан — қараша мен наурыз — сәуір және кейінірек, т. е. шамамен 5-6 ай. Ұзақ барлық өмір сүреді берлогах медведицы с медвежатами, аз барлығы ескі еркектері. Әртүрлі аудандарында қысқы ұйқы ұзақтығы 75-тен 195 тәулік.
Кеңінен таралған пікірге қарамастан, аюлар нағыз азаю себептері жоқ погружаются. Олардың жағдайы дұрыс атай қысқы ұйқы, өйткені олар сақтайды толық өміршеңдігін, кішіпейілділік/ қауіпті жағдайда тастап берлогу кейін блужданий ормандағы алады жаңа. Алайда дремлющие в берлоге аңдар жұмсайды емес, өте көп энергия существуя есебінен ғана жинақталған күзде май, және, осылайша, ең аз лишениями уайымдайды, қатал қыс. Қыс үшін аюлар көп қиын, олар әрең бродят терең, рыхлому қарда.
Кейбір жылдары жұт самырсын жаңғақ үлкен кеңістіктерде сібір тайгадан аюлар үлгермейді күзде керек откормиться ,қыста айналады бездомными шатунами, өте қауіпті, адам үшін де, болған, олардың жолдары.
Ал, аюлар тырысады аулақ кездесулер адамдармен, иә және аңшылық ірі жануарлар — бұлан, бұғы, қабан және т. б. айналысады емес, олардың барлығы, ең алдымен, сол, ол өмір сүреді солтүстік тайгада. Бірақ онда да плотоядные қоғамның мүшесі ретіндегі адам, әдетте танытады ірі, ескі еркектері. Охотясь тұяқты жануарлар, олар табу поразительную күші проворство және неутомимость в қудалау құрбандары.
Таңқаларлық, бұл осындай құдіретті аң қоректенеді, көбінесе жидектермен, жемістері. жаңғақ, жасыл өсімдіктермен, жәндіктермен, олардың личинками, балық, падалью. Бірақ бұл ол тамақ жейді өте көп. Мысалы, асқазанда бір аю, жақында вставшего бірі берлоги табылып, бірнеше килограмм муравьев және муравьиных жұмыртқа бірге құрылыс қоқыстары бірі муравейника. Кормясь арналған овсах, аюлар поедают астық массасына, ал көп вытаптывают егісі. Қатты портят олар ағаштар, залезают үшін кедровыми жаңғақ, жеміс-жидектер және т. б.
Гон у аю жүреді, жазда, мамыр-шілде. Әдетте молчаливые, аңдар бастайды шығаруға қатты рев. Арасындағы самцами кейде пайда болып, сұрапыл айқас, кейде кончающиеся бқо қарсыластарын жеңіп жеңімпаз мүмкін тіпті жеуге. Жүктілік кезінде және кейін, длящейся шамамен 6-8 ай, медведица өзінде берлоге әкеледі 2-3, оқта-текте 4 тіпті 5 төлдері, олардың әрқайсысының массасын қандай да бір 0,5 кг және мүлдем беспомощен. Қонжықтар прозревают. Көктемге қарай олар өсуімен бірге шағын ит және басқа сүт жейді көк, жидектер, жәндіктер. Кейде бірге сеголетками (лончаками) қолдарын былтырғы аңдар (пестуны).
Охота на медведя еуропалық бөлігінде КСРО-ның өте шектелген. Көптеген облыстарда бұл аң заңмен қорғалады.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *